Inner goddess detox salad


Ezt a salátát egy külföldi oldalon láttam és annyira gyönyörű képek voltak róla, hogy muszáj volt elkészítenem. Sajnos sok hozzávalóm éppen nem volt itthon, ezért próbáltam őket helyettesíteni, néhányat pedig kihagytam (pl. saláta). A körülményekhez képest szerintem szuper lett, ha nem is néz ki olyan jól, nagyon-nagyon finom, úgyhogy mindenkinek ajánlom. 


Hozzávalók
egy marék málna
3-4 karika ananász
egy szelet sárgadinnye 
fél alma
egy répa
aszalt áfonya, aszalt szilva
natúr napraforgómag, dió, lenmag

Elkészítés:
A gyümölcsöket kisebb darabokra vágom és sorba rendezem őket. A magokat és az aszalt gyümölcsöket összekevertem és egy sorként az egyik szélre helyeztem. Az almákat egy kevés lenmaggal szórtam meg. 



 A lenmag gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot.

A napraforgómagban esszenciális zsírsavak, fehérjék, vitaminok, B1, B2, és E vitamin, ásványi anyagok, nyomelemek, foszfor, kálium is található. A napraforgómagban található E vitamin igen jelentős, így erős antioxidáns hatású, erősíti immunrendszerünket, és sejtvédő tulajdonsággal is bír.


A dió jó hatású az idegrendszerre, a legyengült szervezetet táplálja, erősíti. Káliumot, kalciumot és foszfort tartalmaz, valamint B1, B2 vitamint. A legfontosabb azonban a telítetlen zsírsav tartalma, amely koleszterincsökkentő, emiatt jó hatású a keringésre.


Az aszalt szilvának igen jó hatása van idegrendszerünkre. Serkenti az agyműködést, így leginkább frissítő hatása van. Ezen kívül az aszalt szilva az egyik legjobb vértisztító, és emésztést serkentő gyümölcs. Az aszalt szilva a legeredményesebb a székrekedés ellen. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát, a koleszterinszintet és segít a test salakanyagainak kiürítésében. Vastartalma jelentős. 


Az aszalt áfonyában  E, C-vitaminok és béta-karotin található. E mellett számos nyomelem: nátrium, foszfor, kálium, kalcium, vas, magnézium, mangán, cink és kén.

A málna sok C-vitamint, antioxidánst, B1 és B2-vitamint, A-vitamint, kalciumot, vasat, káliumot és magnéziumot tartalmaz, e mellett vértisztító hatású. 


Az ananász többféle kedvező hatást gyakorol az egészségre, mivel B, C és E-vitamint, folsavat, káliumot, magnéziumot tartalmaz. Harminc dekagramm ananász már fedezi a felnőttek számára a szükséges napi C-vitamin és mangán mennyiséget. Tartalmaz ezenkívül egy enzimet - a bromelint -, amely képes beindítani és megkönnyíteni a fehérjék emésztését, ettől válik zsírégető hatásúvá. 


A sárgadinnye tápértékét a kalcium, a foszfor, a vas, a nátrium, a kálium, a mangán, a magnézium, a réz, a cink, a kobalt a króm, az A-vitamin, a niacin, a riboflavin, a thiamin és a C-vitamin adja. Láz- és gyulladáscsökkentő hatását béta-karotin tartalmának köszönheti.

Az alma A-, B1 -, B2-, B6-, PP-, C-, E-vitamint és béta-karotint tartalmaz.Az A-, C-, E-vitaminok és főként a béta-karotin antioxidáns hatásúak. A pektin vérkeringést serkentő hatásával érelmeszesedéskor válhat hasznossá. Az alma csersavtartalmának köszönhetően barnul meg a gyümölcshús rövid időn belül, ha megvágjuk. A savas lé frissítő hatású, elősegíti az emésztést, és erősíti a bélnyálkahártyát.

A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat.Legnagyobb értékét a magas béta-karotin tartalma jelenti, de más karotinokban is bővelkedik. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, mely fontos a jó látás és a nyálkahártyák szempontjából.





CONVERSATION

4 comments:

Sophie said...

juj de jól néz ki:) annyira kedvet kaptam, hogy én is ilyesmit csináltam ma reggelire: ananász, ribizli, barack, aszalt vörös áfonya és mandula. Nagyon finom volt, köszi az ötletet! :)

LittleMucli said...

Imádok mindenféle gyümit. Most csorog a nyálam,mert éppen dolgozom. :(

Thündérke said...

Nagyon jól néz ki :$ megenném :D

Barta Veronika said...

Én zöldségeket szoktam így enni. Ha sós ehetnékem van, akkor vágok fel ubit, paradicsomot, paprikát, ami van a hűtőben, sorba pakolom, picit megsózom, és elrágcsálom. :) Ez is tetszik, guszta!

Like us

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...