Wedding diaries 6. - Hogyan készültek a meghívóink (DIY)

Az esküvői előkészületek során igyekeztünk minél több apróságot magunk elkészíteni, szerintem ettől lesz igazán egyedi és ránk jellemző, ráadásul bizonyos esetekben sokkal jobban jövünk ki anyagilag is. A meghívó kiválasztása során - akár magunk készítjük, akár mással készíttetjük - a legfontosabb szempont, hogy kellően informatív legyen és tükrözze az esküvő stílusát, hangulatát. Ezután már el lehet kezdeni gondolkodni azon, hogy milyen forma, anyagok, színek jöhetnek szóba, milyen koncepció mentén képzeljük el a megvalósítást.

Néhányan felvetették, hogy minek enny időt és pénzt áldozni a meghívókra, a vendégek úgyis egy olvasás után besuvasztják a fiók mélyére. Én azt gondolom, hogy ezen logika mentén gyakorlatilag felesleges is lenne esküvőt szervezni. Persze az ember valahol a vendégeknek szervezi, de ugyanakkor magának is. A pár pontosan emlékezni fog a legapróbb részletekre is, ez igazából inkább nekünk fontos és nekünk lesz egy szép emlék. Azt hiszem mindkettőnk nevében mondhatom, hogy abszolút jó értelemben véve szeretjük "megadni" a módját a dolgoknak. Ez igaz egy házibulira is és igaz az esküvőnkre is. Persze nem arra kell gondolni, hogy csokiszökőkút lesz és jégszobor, inkább olyasmire, hogy sok kis aprósággal hogyan lehet meghittebbé és különlegesebbé tenni ezt az amúgy sem mindennapi eseményt. E mellett én nagyon szeretek az ilyesmikkel szöszölni, szeretek alkotni és szép dolgokat létrehozni, mert jó érzéssel tölt el, hogy a mi kezünk munkája van benne, utána pedig jó érzés látni, hogy ez másoknak is mosolyt csal az arcára. Ez pedig nem csak a meghívókra, hanem az összes többi esküvői apróságra és részletre vonatkozik, mert ahogy mondják az ördög a részletekben rejlik.

A meghívó, ahogy az esküvőnk is kicsit vintage, kicsit rusztikus, mégis elegáns és meghitt stílusú lesz. A vintage stílus elsősorban a csipkedíszítésen és a boríték belsejére ragasztott virágmintán jelenik meg, a zsebes megoldás, illetve a masni és a strassz, valamint a betűtípus pedig inkább elegáns irányba viszi el az egészet.

A meghívó esetén a "zsebes" megoldás nekünk már kezdettől fogva nagyon tetszett, ráadásul a igyekeztünk a lehető legtöbb információt megadni a vendégeknek, így került bele egy R.S.V.P. (visszajelzés) kártya, egy információ a szállásról, nászajándékról, elérhetőségekről, egy útvonalterv, illetve egy piktogramos idővonal. A meghívó alapja egy egyszerű, kinyitható kártya, amin természetesen megtalálható a standard meghívó szöveg az alapvető információkkal. Ezen van egy vízjel, ami a mi monogramunk (D&B) halvány szürke árnyalatban, ez került a belső kis zsebre is dekorációnak. 



  


Az elkészítéshez először is megvettük az összes kelléket: egy jó minőségű, de nem túl vastag papírt, amire nyomtatni tudunk, a papírhoz illő színű csipkeszalagot, szatén szalagot, strassz díszt, méretben illő borítékot, virágos papírt a boríték belsejének díszítéséhez és az egyéb kellékeket (stiftes ragasztó, cellux, kétoldalú ragasztó, ragasztópisztoly, olló).

A papírt a Panton papír- és dekorációs üzletből szereztük be, a típus, amit választottunk a Rives Tradition natúrfehér árnyalatban. A borítékokat szintén itt vettük, azt hiszem a Curious gyöngyházfényű, négyzetes borítékját választottuk (16 m x 16 cm). A boltban egyébként lehet kérni méretre vágást is, mi ezt a meghívó alapjának (14,5 cm x 29 cm) elkészítéséhez igénybe is vettük, ez párszáz forint plusz költség csupán, de megéri, mert sokkal pontosabb, szebb a végeredmény, mint otthon ollóval, vagy sniccerrel. A meghívó alapja tehát egy üres, téglalap, amelyet kettéhajtva kapjuk meg a meghívó formáját. Ennek belső, jobb oldalára került a fő szöveget tartalmazó papír (13,5 cm x 13,5 cm), melyet kétoldalú ragasztóval ragasztottunk fel. A meghívó külsejére ugyancsak egy ekkora papír került, azonban ennek felragasztása előtt el kellett készíteni rá a csipke és masni díszítést, csak ezt követően ragasztottuk rá a lapra. A belső rész bal oldalára egy kis zsebet ragasztottunk, amelybe négy kis kártya került, amelyen különböző információk szerepelnek az esküvővel kapcsolatban. 

Miután mindent előre megszerkesztettünk, már csak ki kellett nyomtatni és levágni minden egyes lapot, ezt követően kezdődhetett az összeállítás. Ahogy írtam, az alap belső, jobb oldalára ragasztottuk a fő szöveget. A külső oldalra ragasztandó lapra először a csipkét, majd a szalagot ragasztottuk rá, úgy, hogy mindkét oldalon a felesleget a lap hátuljára hajtottuk és celluxszal rögzítettük. Ezután kerültek rá a masnik a szalag középső részére. Miután ezzel elkészültünk, felragasztottuk a lapot kétoldalú ragasztóval a meghívó elejére. Az alap belső, bal oldalára felragasztottuk a kis zsebet (14 cm x 4,5 cm) szintén kétoldalúval, amibe utána belecsúsztattuk a kis kártyákat A kártyák méretei a következők:
- visszajelzés: 11,5 cm széles és 12 cm magas;
- útvonalterv:11,5 cm széles és 10,5 cm magas;
- egyéb információk: 11,5 cm széles és 8 cm magas;
- a nagy nap: 11,5 cm széles és 6,5 cm magas.

Ezek elkészítésénél a lényeg, hogy úgy fesjék egymást, hogy csak a cím látszódik, maga a szöveg nem lóg ki!
Miután mindezzel készen voltunk, gyakorlatilag nem maradt más, mint ragasztópisztollyal felragaztani a strasszokat a masnik közepére és a borítékba beilleszteni az előzőleg méretre vágott rózsás papírokat (ezeket is mi nyomtattuk, hagyományos fehér nyomtató papírra). A strasszokat egyébként a Gold dekortól szereztük be.

Összességében nagyon élveztük az elkészítés folyamatát és igazán büszkék vagyunk a végeredményre. A végére annyira belejöttünk, hogy mondtam is a vőlegényemnek, hogy simán vállalnék meghívó készítést másoknak is, mert annyira jó érzés létrehozni valamit, ami az emberek arcára is mosolyt csal.

Nektek hogy tetszik?

CONVERSATION

10 comments:

Unknown said...

Gyönyörű, kifinomult. :) A mi meghívóink is saját készítésűek voltak, és mi is imádtuk csinálni - az pedig külön szuper érzés volt, hogy mindenki dícsérte a végeredményt. Nektek is biztos jó lesz majd visszaemlékezni az ilyen pillanatokra.:)

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
hajni_o said...

Kedves Dalma!
Évek óta követem a blogod, illetve anno a Youtube-csatornádat is nagyon szerettem. Megjegyzem, hogy soha, sehol nem szoktam kommentelni, de ez a bejegyzésed számomra már olyan mértékben inspiráló, hogy nem bírtam megállni...:)
Eddig abban a hitben éltem, hogy egy ilyen gyönyörű és profi meghívó csupán egy grafikus meg ki tudja milyen dizájner kezei közül kerülhet csak ki. De hogy ezt otthoni körülmények és eszközök segítségével ilyen színvonalon kivitelezni lehet... már csak maga a sok ötlet és azok megvalósítása... leírnád esetleg, honnan inspirálódtatok, honnan tudtátok, hogyan lehet az egyes elemeket megvalósítani? Gondolom van mögötte jó pár hónap ötletelés... Vagy csak jobban el kéne mélyednem a Pinteresten?

Természetesen sok boldogságot kívánok a közös életetekben és maradok továbbra is lelkes olvasód

SophiEl said...

Gyönyörűek, szinte hihetetlen hogy ezeket Ti készítettétek az első részlettől az utolsóig, azt hittem legalább a kártyákat csináltattátok - döbbenetes! :) Le a kalappal, tényleg!!!

Csipkelány said...

Köszönjük szépen :)

Elfelejtettem betenni a videót, ami alapján inspirálódtunk (https://www.youtube.com/watch?v=Csz-q8VCPPg).

Egyébként pedig sokat bújtam az internetet és a pinterestet, mire kialakult a végleges verzió a fejünkben.

A szerkesztés és a nyomtatás igazából a vőlegényem reszortja volt, így arról ezért nem írtam bővebben, ő készítette a szövegdobozokat, majd ő nyomtattatta ki, amiben annyi segítségünk volt, hogy a munkahelyén van egy egész nyomtatós részleg és ők nagyon sokat segítettek, pl. a kis kártyákat ők vágták méretre vágógéppel meg ilyesmi, ami nem lett 100 %-ig precíz, de teljesen vállalható (ami nem, azt meg újranyomtattuk), így azért ez nagyon sokat könnyített a dolgunkon. Egyébként szerintem otthoni nyomtatóval is el lehet készíteni, csak azt kell kitapasztalni milyen vastagságú papírt bír el.

iamzita said...

Szia! Nagyon szép a meghívótok, és ez rengeteg munka lehetett! Megkérdezhetem hol vetted ezt a csipkeszalagot?

Fanni said...

uramisten, gyönyörűek! a mi esküvőn bár még távol van (2020, és szintén május :3 ) de már most imádok inspirálódni. mikor először láttam instán a képet, és hogy SK, azt hittem, hogy csak a szalag van a félbehajtott papíron, belül a szöveg és ennyi. de hogy igazából ilyen zsebes kiskártyás... ááá, le a kalappal! :) csodálatos, és annyira szép, mintha tényleg csináltattátok volna.
amúgy az is elképesztő, hogy ez így házibarkáccsal sokkal olcsóbban jöhet ki. hiszen sok esetben tényleg csak egy félbehajtott keményebb kartonú meghívót csinálnak nyomdákban, ilyen 800 Ft/db áron. ami egy 100 fős esküvő esetén, hát igen...... :) ügyesek vagytok nagyon! és sok boldogságot Nektek! :)

djkaty said...

Csodálatos lett a meghívótok, minden eddiginél sokkal szebb, pedig eddig mindig „profi” megoldásúakat kaptunk meghívottként. Gratulálok ehhez is, és ha minden részlet ilyen lesz, akkor a Ti esküvőtök valóban csodás lesz :-)

Barbi (Beauty & Glamour Blog) said...

Gyönyörű lett, igazán kifinomult :)

Unknown said...

Güzel PayLaşım

seviyeli sohbet
sohbet siteleri
mobil sohbet

Like us

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...