Melengető forró csokoládé

Lassan itt a karácsony, gondolom mindenki szívesen kényezteti magát/párját/családját valami finomsággal. A hideg téli estéken egy-egy jó film vagy társaság mellett különösen jól jön valami forró ital.
Aki szereti a csokit, az biztosan forrón is szeretni fogja, úgyhogy most jöjjön egy jó kis fűszeres, téli forró csoki recept.

Hozzávalók (2 személyre):
3 dl tej
2 dl tejszín
vanília rúd vagy aroma / én e helyett tettem bele egy vaníliás cukrot, mert 74 %-os csokiból készítettem, kellett az a kevés cukor és nem volt itthon vaníliám más formában/
rum aroma vagy valódi rum
őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg
pici chili (tetszőleges)
10 dkg étcsoki (ha nagyon magas a kakaótartalma, akkor lehet, hogy kell bele egy kevés cukor vagy méz, ezért érdemes közben kóstolgatni)

A tejet, a tejszínt és a vaníliás cukrot (vaníliát, rumaromát) elkezdem egy kis lábasban melegíteni. A csokit forró gőz fölött megolvasztom, majd szépen lassan hozzáöntöm a meleg, de nem forrásban lévő tejes keveréket és jól összekeverem. A végén hozzáadom a fűszereket és a chilit. Forrásig tovább kevergetem (elkezd bugyborékolni, mint a puding).
A fűszereket egyébként ízlés szerint lehet variálni (például gyömbért is lehet bele, esetleg egy kis alkoholt is). Ha nem por formájában tesszük bele a chilit, akkor érdemes a végén kihalászni, nehogy valakinek a torkán megakadjon :) Először érdemes egy keveset tenni bele, aztán többet, ha nem elég. Hozzáadni mindig könnyű, kivenni már nem annyira :)
A végén poharakba öntjük és a tetejére tejszínhabot fújunk vagy felvert tejszínhabot nyomunk (nem akartam 1 dl-t kettőnknek felverni, ezért maradtunk a fújósnál). Díszítésként megszórtam kakaóporral és egy kis apróra vágott mandulával.

Azért nem lett kis adag- én nem tudtam egyszerre meginni, annyira tömény


CONVERSATION

7 comments:

Thündérke said...

ahw ne csináld ezt :D épp diétázok xD de meginnám :$

Csipkelány said...

:) Ilyenkor diétázol? Rám is rám férne, de úgy voltam vele, hogy karácsonykor úgysem tudnám betartani, főleg ha anyu mindenféle finomságot süt, úgyhogy én elhalasztom az ünnepek utánra. :) De ha te eltökélt vagy akkor kitartást :)

Nóra said...

nagyon jól néz ki,biztos finom :)

Csöpi said...

Azt hiszem ő is része lesz a szombat estének :D Fincsi karácsonyi vacsi után, a fenyő mellett egy jó kis filmhez... már el is kalandoztam :D
Újra csak azt tudom mondani, h köszi ezt a rengeteg öteletet :D

Csipkelány said...

:) Nagyon fincsi. Jó tömény.

Anonymous said...

Hú, de jól néz ki! Sajnos ritkán találkoztam eddig igazi jó forró csokival, de a saját készítésűnek nincs párja. Kipróbálom a receptedet!

Unknown said...

Hello Lovely,

Feel Free to check out and enter my Christmas blog giveaway at: http://naturezfinest.blogspot.com/2011/12/giveaway_06.html

Have a lovely Christmas and ever sparkling New Year. Love your blog btw =)

-Mia xoxo
http://naturezfinest.blogspot.com/

Like us

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...