- A szőlő tápértéke igen magas, mivel 15-20% cukrot tartalmaz. Ennek az egyik fele szőlőcukor, a másik fele gyümölcscukor. Mindkettő gyorsan felszívódik a szervezetben és energiává alakul át.
- Jelentős mennyiségű A-vitamin található benne, ennek segítségével megelőzhető a különböző szembetegségek kialakulása, és E-vitaminnal megtámogatva hozzájárul az egészséges méhnyálkahártya működéséhez.
- A szőlőben nagy mennyiségben fellelhető B-vitamincsoport tagjai fontos szerepet töltenek be az ideg- és izomsejtek közötti ingerületátvitelben, a vörösvérsejtek és az oxigént szállító vérfestékek képződésében. Hiányuk miatt fáradtság, koncentrációs zavar, ingerlékenység és izomgyengeség alakulhat ki.
- A gyümölcs magas C-vitamin-tartalma növeli a szervezet ellenálló képességét, és elnyomja az energiacsökkentő gyulladásos folyamatokat.
- Mivel jelentős E-vitamin forrás, antioxidáns hatása révén segít semlegesíteni azokat a káros anyagokat, amelyek az anyagcsere-folyamatok melléktermékeként keletkeznek. Sejtmegújító és öregedésgátló hatású.
- Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat: nátriumot, káliumot, kalciumot, fluort, foszfort, vasat és magnéziumot.
- A szőlő gyakori fogyasztása élénkíti a bél- és veseműködést, hatásos érelmeszesedés, húgysavlerakódás és köszvény ellen is.
- Gátolja az allergiát okozó vegyületek termelődését, ezáltal enyhíti az allergiás megbetegedések tüneteit.
- Csersav-tartalmának köszönhetően segít emésztési problémák esetén is.
- Csökkenti a fogkőképződést és a fogíny-gyulladást, mivel pusztítja a baktériumokat.
Magas cukortartalma miatt kevesen gondolnák, hogy a szőlő ideális
alapanyaga lehet a rövidtávú fogyókúrának. Pedig magas rosttartalmának
köszönhetően javítja az emésztést és elősegíti a zsírok lebontását.
Mindössze arra kell figyelni, hogy mivel kombináljuk: önmagában, vagy
valamilyen fehérjeforrással kiegészítve fogyasszuk. A szőlőnap alatt több étkezésre lebontva 1-2, esetleg 2,5 kg szőlőt
fogyasszunk el, és ne együnk hozzá semmi mást. Ezzel napi 0,5 kg fogyás
érhető el. A monodiéta az egyféle táplálékbevitel miatt pihenteti a gyomrot, az
emésztőrendszert. A magas rosttartalom miatt tisztulnak a bélfalak, a
szőlőben található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és a víznek
köszönhetően a kúra jótékonyan hat a bőrre, a vesére, a májra és a
bélrendszerre.
0 comments:
Post a Comment