Kapszula gardrób

Mindig is nehezemre esett a ruhadarabok összepárosítása és különböző, szokásostól eltérő, izgalmasabb outfitek kialakítása. Általában a kedvenc farmer-póló összeállításnál maradok, de ezen szeretnék a jövőben változtatni. Sok helyen olvastam már az alapruhatár (kapszula kollekció) összeállításáról, aminek röviden az a lényege, hogy olyan alapvető ruhadarabokat válogatunk össze (lehetőleg 30-40 darabot, a kiegészítők nélkül), amelyek egymással jól kombinálhatók, és így szinte minden alkalomra megfelelő öltözéket tudunk belőlük összeállítani.

1. Határozd meg a stílusod!
A kapszula gardrób megalkotásának első lépése annak meghatározása, hogy milyen a stílusod illetve milyen stílust szeretnél magadnak kialakítani. Ennek meghatározása nem mindig egyszerű. Ha nem tudod, hogyan indulj el, akkor érdemes különféle fotókat, inspiráló képeket összegyűjteni (nem feltétlenül csak divatképeket), amelyeket átböngészve kialakul egyfajta minta, amit követsz (pl. szereted a pasztell színeket, puha anyagokat, tetszik a virágminta stb.). Ha ezzel megvagy, akkor érdemes kiválasztani egy ún. tökéletes szettet. Ez az a szett, ami gyakorlatilag tökéletesen képviselit azt, amilyen stílust szeretnél, illetve ami téged leginkább jellemez. Az is lehet, hogy van már ilyen rád jellemző saját szetted, ha például legszívesebben mindig farmert hordasz motoros dzsekivel vagy ballonkabátot magassarkúval. Ez esetben célszerű ezekből az alapdarabokból kiindulni.

Számomra a tökéletes szett valami olyasmi, ami az alábbi képen látható. Elegáns, modern, mégis romantikus és nőies. Így az én gardróbom alapját az alapszínek (fekete, fehér, bézs) képezik, kiegészítve nőies, romantikus anyagokkal és mintákkal.
2. Írd össze mire lesz szükséged!
Ha megvan a stílus, el lehet kezdeni gondolkodni azon, hogy milyen ruhadarabok szükségesek az adott szetthez és érdemes ezt kiegészíteni további, hozzá illő darabokkal. Ha például a tökéletes szett farmer+magassarkú+ing+ballonkabát, akkor érdemes ezeket alapul venni és ehhez hasonló, ezekkel kombinálható dolgokat választani. Célszerű arra is figyelni, hogy az adott ruhadarabot hányszor lehet felvenni, milyen gyakori váltás szükséges. Farmerből például elég 2-3 darabot beszerezni, ugyanakkor felsőből, pólóból több kell, azt gyakrabban kell mosni és ezért váltani is. Az is fontos, hogy ha valamit 2-3 hetente egyszer vennél fel, akkor abból nem érdemes többet beletenni a ruhatárba, mert úgyse fogod hordani. Ha mindenképp szükséges, egy-két darab elég lesz.

3. Állítsd össze!
Ha az előző két ponton túl vagy, akkor érdemes összeszedni az elképzelésnek megfelelő ruhákat a már meglévő ruhatáradból. Jó esetben ez a jövőbeli gardróbod 80-90 %-át lefedi (ha teljesen új stílust szeretnél kialakítani, akkor valószínűleg ennél kevesebb megfelelő ruhád lesz a meglévők között), így csak azt a kimaradó néhány extra darabot kell beszerezni, ami még hiányzik. Célszerű figyelni arra is, hogy a ruhák nagyobbik része alapdarab legyen, ezekhez érdemes hozzátenni néhány érdekes, különleges darabot. Például, ha 4 pár cipőt tervezel, akkor érdemes ezek közül legalább kettőt alapszínekből kiválasztani (fekete, nude, fehér) és ehhez adni egy-két színes, mintás darabot.

4. Működő kollekció
Ha mindent összeszedtél, akkor érdemes a szekrényt átrendezni funkció, hosszúság, szín stb. szerint. Ezt követően érdemes összeírni és beszerezni a hiányzó darabokat is. Mivel tudod, hogy milyen konkrét darabokat szeretnél beszerezni, sokkal egyszerűbb lesz a vásárlás és jobban lehet tervezni a költségvetéssel is. Ilyenkor érdemes jó minőségű, tartós darabokba befektetni, ugyanis az alapdarabok hosszú távon velünk maradnak, míg egy-egy trendi, divatos darab rövid időn belül a szekrény mélyén végzi.
Összességében én az alábbiakat választottam magamnak: 

Felsők
 - topok (fehér, bézs, baba kék)
 - pólók (fehér, csíkos, szürke)
 - ingek (fehér, baba kék csíkos, farmer - ez utóbbi még hiányzik)
 - kardigán, pulcsi ( bézs, csíkos és virágos)
 - extrák (3/4-es  ujjú fehér virágos felső, sötétkék tengerészkék, fehér pöttyös blúz, áttetsző bézs        blúz, fehér lenge top, lazacszínű peplum top)
Dzsekik, blézerek:
 - blézer (rózsaszín, nude, fekete, szürke hosszú)
 - dzsekik (farmer, bőr, ballonkabát)
Alsók
 - farmer (fehér, világos, sötét)
 - chinos (bézs csíkos)
 - business nadrág(szürke enyhén bootcut szabású)
 - szoknya (fekete körszoknya, fekete ceruzaszoknya, virágos miniszoknya, baba kék ceruzaszoknya)
Ruhák:
 - elegáns (fehér peplum, kis fekete)
 - hétköznapi (khaki csipkés, csíkos pamut, marsala színű "skater dress") 
 
Bár az alap ruhatár elsősorban a ruhákra vonatkozik, érdemes néhány szót szólni a cipőkről, kiegészítőkről is, mert ezek révén nagyon sokat lehet változtatni egy-egy szetten. Az alábbi képen a saját alapvető kiegészítőimet vettem sorra, amelyeket nagyon szeretek. (Kivéve a nude magassarkút, mert ezt még be kell szereznem!)
Kiegészítő lista: 
 - magassarkú (bézs, fekete)
 - balerina (bézs, fekete)
 -sál/kendő (bézs, virágos)
 - táska (barna, fekete)
 - napszemüveg
 - gyöngy kétvégű fülbevaló
 - gyöngy monogramos karkötő
 - arany több részes karkötő 
- Yves Rocher orgona parfüm

Nektek mi a tökéletes szett?

CONVERSATION

6 comments:

Anonymous said...

Ez szuper bejegyzés lett, pont a hétvégén akarok egy kicsit vásárolgatni és biztosan felhasználok egy-két tippet :-)

Audrey80 said...

Nagyon tetszik ez a stílus, leszámítva az órát, én a finomabb, vékonyabb darabokat kedvelem. Nekem szerintem összesen nincs 40 db ruhám. Persze a cipőket nem számoltam bele :)

SophiEl said...

Örülök, hogy megírtad ezt; nekem nőies öltözködésben elég régóta példakép vagy, sok ötletet merítettem már tőled.
Nincs könnyű dolgom, mert a gyorsan változó, rikító hajszíneimhez nehéz igazodni :D (<- hajmodell) de próbálkozom valami irányt belőni magamnak. Ahogy "öregszem" úgy veszem észre egyre jobban, mennyire fontos stílusosnak lenni, egyszerűen jobban komolyan vesznek a környezetedben. :)

Unknown said...

Szuper bejegyzés lett! Nagyon szépen összeszedted a pontokat, van hozzá érzéked na! :)
Jönnek a Glamour-Napok, azt hiszem egy remek alkalom megvalósítani amiket írtál.
Az a baj, hogy szeretem a csinos öltözéket is, de szoktam tornacipős szettet is magamra ölteni, így nehéz igazán jó alapdarabokat beszerezni.
Ilyen témában inspirálódnék még!

* Kaha * said...

Nagyon köszönöm, hogy megírtad ezt a szuper bejegyzést, melyből sokat lehet meríteni ötletként!
A leírtak alapján úgy tűnik, hogy hasonló az ízlésünk, így szinte pepitában tudom hasznosítani a saját ruhatáram kialakításánál az általad felsorolt ötleteket! :)
Szükséges is ez a frissítés hiszen idén végzem majd az egyetemen, és remélem sikerül megszerezni az "álmaim" állását ahova, ilyen csinosan kell öltözni, illetve mostanában jobban odafigyelek arra, hogy mit eszek és többet sportolok, ennek köszönhetően fogytam is. Némely ruhám ennek köszönhetően bő kezd lenni rám!

Unknown said...

Nekem is hasonló az ízlésem :) Ezek a saját ruhadarabjaid? :)

Like us

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...