Színtanácsadás - Te melyik típusba tartozol?

Ahogy telnek az évek, azt hiszem mindenkinek vannak berögzött szokásai, olyan apróságok, amelyek csak rá jellemzőek, amelyek minden körülmények között igazak és hosszú időn át jellemzőek ránk. Nálam ilyen az, hogy, ha kávét kell választani, az esetek 99 %-ában cappuccinot iszom vagy hogy szívesebben fürdök kádban, mint zuhanyozok. Az öltözködés és a színek terén azonban korántsem vagyok ennyire határozott. Ahogy múlik az idő, egyre kevésbé szeretek öltözködni, egyszerűen a legtöbbször inkább frusztrál, mint felvillanyoz, ha reggel fel kell öltöznöm. Van ugyan néhány szín és fazon, amiről már határozottan tudom, hogy jól áll, de összességében inkább káosz van a fejemben és a szekrényemben is ezzel kapcsolatban. A héten részt vettem egy színtanácsadáson, ami nagyon sok mindenben segített és ismét meghozta a kedvem ahhoz, hogy jobban odafigyeljek a ruhatáramra és arra, amit viselek.

Biztos mindannyian hallottatok már a négy alap szín- illetve évszaktípusról, a tavasz, nyár, ősz és tél típusról, amelyekbe a természetes adottságai (szemszín, bőrtónus, hajszín) alapján mindenki besorolható. A különböző típusokhoz eltérő altípusok tartoznak, amelyek megmutatják, hogy melyek azok a színek, amelyektől üdébbnek tűnik a bőrünk, ragyogóbb és tisztább a tekintetünk, és melyek azok, amelyek sápasztanak, fáradtabbnak és öregebbnek mutatnak minket, mint amilyenek valójában vagyunk. 
Pontosan ezért van az, hogy hiába szeretnénk követni az éppen aktuális trendeket, legyen az egy nude matt rúzs vagy egy neon színű kiegészítő, egész egyszerűen nem fog mindenkinek jól állni. Van, aki ezt magától meglátja és van, aki csak érzi, hogy valami nem stimmel. Így van ez akkor is, amikor a barátnőnkön szuperül mutat egy szín, aztán amikor mi felvesszük úgy nézünk ki benne, mintha betegek lennénk.
Én megmondom őszintén magamtól sosem tudtam eldönteni, hogy melyik évszaktípusba tartozom, mert teljes mértékig egyiket sem tudtam volna magamra vonatkoztatni, de talán az ősz-tél közelébe tettem volna magam. Ahogy arról is meg voltam győződve, hogy a meleg színtípusba tartozom, így inkább a barnás, bézses, arany színek előnyösek.
A tanácsadáson viszont kiderült, hogy valójában a tél-tavasz kategória az enyém, ami alapvetően a tél hideg, kontrasztos színeit veszi alapul, de ezek elmennek a tavasz irányába a köztük lévő közös tulajdonság, az élénkség alapján. Emiatt a tél klasszikus színei mellett bizonyos tavaszi, meleg színek is megférnek a palettámon (pl. korall piros, paprika piros, élénk lombzöld, meleg királykék). Megtudtam azt is, hogy ékszerek közül inkább a fehér fényű, ezüst, fehérarany és gyöngy, ami előnyösebb, mintákból pedig az erősebb kontrasztok, így a klasszikus fekete-fehér párosítás. Azt eddig is tudtam, hogy a piros és ennek árnyalatai jól mutatnak, szeretem is hordani, mind sminkben, mind ruhákban, mind pedig a körmeimen, de azt nem gondoltam volna, hogy a fukszia, magenta és erős pink is nekem való. 
Hogyan zajlott a tanácsadás?
Gina, a True Colours szín- és stílustanácsadó stylistja nagyon kedves volt. Az Open Showroomban fogadott, ahol először egy rövid beszélgetés során felmérte, hogy milyen színeket viselek milyen ruháim vannak, melyik típusba sorolnám be magam és mi alapján. Röviden elmondta mindegyik színtípus alapvető jellemzőit és azt is, hogy miért fontos, hogy a természetes adottságainkhoz leginkább illő színeket használjuk. Ezután következett az izgalmasabb rész, amikor egy hatalmas tükör elég ültetett, majd egy fehér anyaggal letakarta a ruhámat és a hajamat is hátrafogtuk egy fehér hajpánttal, hogy a festett hajszín ne zavarjon a színek kiválasztásánál. Ezután az asztalán lévő rengeteg színes kendőt árnyalatonként elém tette, hogy megnézzük, melyik az, ami az arcom mellett jól mutat és melyik az, ami kevésbé előnyös. Nem mondom, hogy minden esetben egyszerű eldönteni, hogy melyik az, ami nekem való, de egy idő után azt hiszem én is kezdtem látni, hogy egy-egy szín mellett sokkal élénkebbnek tűnik az arcom és szinte kivirul, míg más árnyalatok egészen sápadttá és sárgává tettek. Miután végigmentünk az összes színen, kialakult, hogy a 12 alcsoport közül melyikbe (tél-tavasz, élénk tél) tartozom. Ezután átbeszéltük a palettába tartozó színeket és kaptam egy kis kártyát is, amit hazahozhattam magammal. E mellett kaptam egy írásos összefoglalót is az elhangzottakról, amiben részletesen le vannak írva a típus jellemzői, az előnyös árnyalatok és néhány konkrét sminktermék (rúzsok, pirosító, szemceruza), ami javasolt az én típusomba tartozó nők számára. 
Bevallom, annyira fellelkesültem az eredménytől és a sok újdonságtól, amire Gina rámutatott, hogy legszívesebben már aznap elrohantam volna beávásárolni néhány új ruhát, de sikerült megállnom, ugyanis a terhességem maradék 5-6 hetére igazán nem érné meg olyan holmikba beruháznom, amit csak korlátozott ideig tudok hordani. A baba születése után viszont mindenképpen beruházok egy-két új darabra.
Mindenképpen ajánlom, hogy nézzetek be Gina oldalára illetve instagramjára is. A képei önmagukért beszélnek: mindig nagyon csinos, ő az élő példa arra, hogy mennyire jól áll valakinek, ha megfelelően használni tudja a számára előnyös színeket. Ráadásul most a március 31-ig egyeztetett időpontokra páros tanácsadás esetén az egyik fél 50 %-os engedményt kap, amit színtanácsadás illetve szín- és testalkatelemzés esetén használhattok fel. Mindenkinek ajánlom, hogy egyszer az életben szánjon rá egy kis időt és pénzt, hogy részt vegyen egy profi tanácsadáson, hiszen ez nem csak a megjelenésünkön és közérzetünkön dobhat sokat, de nagyon előnyös lehet akár azok számára is, akik a munkahelyükön vagy üzleti tárgyalásokon szeretnék a legjobb formájukat hozni, amihez a megjelenés és kisugárzás is hozzá tartozik.
Az alábbiakban pedig egy rövid interjút olvashattok, amit Ginával készítettem. 

A színtanácsadásról általában: 
A színtanácsadás az évszakelméleten alapul, amelynek lényege, hogy mindenki besorolható a négy évszaktípus, és azon belül a tizenkét altípus valamelyikébe. A színtanácsadók a természetes bőrszínt, hajszínt és szemszínt, valamint ezek természetes kontrasztértékét figyelik, és a színkendőkkel végzett elemzés során kiderítik, ki milyen színtípusba tartozik. A saját színtpus ismerete azért fontos, mert mindenkit a természetes adottságaival harmonizáló árnyalatok emelnek ki a legszebben, azoktól kap az arca szép megvilágítást, kevésbé látszanak a bőrhibák, ragyogóbb a tekintett, harmonikus az egész megjelenés.

- Miért kezdtél el színtanácsadással foglalkozni, honnan jött az ötlet? Mi motivál?
Mindig is szerettem a színekkel foglalkozni, színezni, sminkelni, öltözködni és másokat öltöztetni :) A barátnpim sokszor engem kérdeztek, kértek meg, hogy kísérjem el őket vásárolni Mindig vonzott a stílist szakma, de nem a fashion stylist vonal, sokkal inkább az a szegmense, amelyben teljesen egyénre szabottan, mindenkinek a természetes adottságait alapul véve szakértői szemmel segítunk kihozni magából a maximumot, amihez elengedhetetlen a személyes színtípus ismerete. Legfőbb motivációm, hogy segíthetek a nőknek - és a férfiaknak - megtalálni a saját stílusukat, irány mutatva mind a színek, mind a testalkat és öltözködés terén. Rendkívül jó érzés a pozitív visszajelzéseket hallani, és látni, hogy az ügyfeleim milyen pozitív változásokat tapasztalnak egy tanácsadás után.

- Mennyire nyitottak erre az emberek?
Úgy veszem észre, hogy egyre nyitottabbá válnak, egyre többen vágynak arra, hogy tudatosan vásároljanak ruhát, sminket vagy éppen tudatosan válasszanak hajszínt. A tudatosság első lépése, hogy tisztába kerüljünk a saját adottságainkkal, színeinkkel, testalkatunkkal, ehhez pedig egyre többen kérnek szakértői segítséget.

- Mi a leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek?
Tapasztalatom szerint az egyik leggyakoribb hiba, hogy másokhoz hasonlítják önmagukat, az alapján választanak ruhadarabokat, hajszínt vagy sminkszíneket, hogy éppen mi az aktuális trendszín, vagy egy-egy híresség mit visel. Mindannyian egyediek vagyunk, egyediek az adottságaink, ezért mindig saját magunkhoz, a saját színeinket, testarányainkat kell figyelembe vennünk. Ennek folyománya a másik gyakori hiba, az általánosítás: rengeteg cikk kering az interneten, amelyek nagyon félre tudják vinni az embereket. Nagyon jó példák erre a „40 felett mindenki világosítsa a haját” vagy „Egy nude rúzs mindenkinek jól áll” jellegű cikkek.

- Mennyire merik használni a színeket?
Úgy látom, hogy Magyarországon még mindig kevéssé mernek színeket viselni az emberek, sokan megmaradnak a „biztonsági játékosoknál”: a fehérnél, a feketénél, bézsnél, szürkénél. Ugyanakkor az utóbbi néhány évben ez is mutat némi változást, egyre többen kezdenek nyitni a színek felé, egyre többször látni egy-egy színes kabátot vagy élénk rúzst, így azt gondolom, lassan de biztosan haladunk a színesebb utcakép felé.:)

- Kinek javaslod a színtanácsadást, mi az, ami miatt szerinted érdemes részt venni a
tanácsadáson?
Mindenkinek javaslom, aki szeretné egy kicsit jobban megismerni önmagát, és szeretné megtudni, hogyan tudja a legtöbbet kihozni a természetes adottságaiból. Az egyik nagy előnye annak, ha ismerjük a színeinket, hogy magabiztosan tudunk vásárolni, mert tudjuk, milyen árnyalatok állnak jól nekünk. Ez idő- és költséghatékonysági szempontból is hasznos, mert így nem veszünk olyasmit, amit nem fogunk viselni, és lényegesen rövidül a boltokban eltöltött idő is. Hiszem azt, hogy az életünk minden területén fontos a tudatosság, a saját adottságaink ismerete pedig a tudatos megjelenés alappillére.

- Van-e olyan szín és melyek ezek, amik típustól függetlenül mindenkinek jól állnak?
Két ilyen „jolly joker” árnyalat van: a navy blue, és a pávazöld – az előbbi kiválóan helyettesíti a feketét, ami a közhiedelemmel ellentétben nagyon keveseknek áll jól. A navy blue mélységében hasonló a feketéhez, így hozza annak jótékony, karcsúsító hatását, ugyanakkor sokkal lágyabb, kellemesebb hatása van arc közelében viselve. 

-Mit javasolsz az olyan, már meglévő ruhadarabokkal kapcsolatban, amelyekről kiderül, hogy nem igazán illik az adott személy megfelelő színpalettájába, érdemes ezektől megválni, vagy esetleg más, megfelelő színnel kombinálva hordhatóak és előnyössé tehetőek?
Alapvetően azt javaslom, hogy azoktól az árnyalatoktól érdemes megválni, amik nagyon előnytelenek. Vannak viszont azok a színek, amik nem a legjobbak, de nem is a legelőnytelenebbek – ez a „szódával elmegy” kategória - ha ezektől nagyon nehezenválunk meg, akkor ezeket érdemes egy-egy hangsúlyosabb ékszerrel, kiegészítővel, színtípusunknak megfelelő színű kendővel, sállal, vagy élénkebb sminkkel viselni.
Ti melyik típusba sorolnátok magatokat?
Mennyire mertek színesen öltözködni?

CONVERSATION

2 comments:

Anonymous said...

Köszönöm Dalma, szuper cikk lett és örülök, hogy tetszett a tanácsadás! ;)

SophiEl said...

De jó! :) Örülök, hogy írtál róla, mert nem tudtam, h létezik ilyesmi, eddig mindig csak stylist szolgáltatás részeként láttam, de utána fogok nézni, mert én is szívesen elmennék egy ilyen tanácsadásra.
Évekig hajmodellkedtem, ami sokszor azzal járt, hogy havonta változott a hajszínem, amihez nehéz volt stílust kialakítani és öltözködni. Emiatt én is sokszor bajban voltam és vagyok a színválasztással a gardróbom terén.

Like us

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...