Életmódváltás lépésekben

Éppen a nappaliban ülök, a cappuccinómat kortyolom és megcsináltam a körmeimet (NYC -Lavender Cupcake- milyen csodás szín!), kint pedig esik az eső. Végre pihis vasárnap a tegnap esti szülinapi buli után. A mai posztban a változásokról szeretnék írni. Ahogy visszaemlékszem tinédzser éveimre, mindig le akartam adni néhány kilót. De nem igazán sikerült, vagy nem igazán tartott sokáig. Néhány kiló fel-le ment mindig. De most, hogy én is haladok előre a korban hogy úgy mondjam, felelősséget kell vállalnom magamért. Ez pedig nem csak a külsőre vonatkozik, hanem a belsőre is. Az utóbbi időben észrevettem hogy fáradtabb vagyok és nincs energiám a napi teendőkhöz sem. Mivel nincs gyerekem, azt gondolom ez nem egy normális érzés 25 évesen. Szóval úgy éreztem, valamit kezdenem kell ezzel és eldöntöttem, hogy felhagyok a diétákkal és életmódváltásba kezdek. Nem csak azért, mert jobban szeretnék kinézni, hanem, mert szeretném jobban érezni magam és jobb életet élni és nem utolsó sorban követendő példát adni a leendő gyerekeimnek is. (Nyugi, nem vagyok terhes :D)

Right now I'm sitting in my living room, sipping my favourite homemade cappuccino and just get my nails done (NYC - Lavender Cupcake - such a georgeus colour!) while it's raining outside. Lazy sunday after a long night when we celebrated one of my friend's birthday. But anyway in today's post I wanted to talk about changes. As I remember, I always wanted to loose some weight since I was a teen. But it did not really happened or if did, it did not last too long. So few kgs ups and downs all the time. But now, as I get older and having my own life - I would say - I have to have responsibility for myself. And that's not just includes the outside but also the inside. So lately I found myself a bit tired and without energy on a daily basis. Since I don't have kids or anything I think that is not normal and not a good thing to feel this way at age 25. So I felt I really had to do something about it, so I made a decision about changing my lifestyle. Not just because I want to look better, but because I want to feel better and live better and show a 'heatlhier' path to my future kids too (Keep calm, I'm not pregnant :D)
Szóval keresgéltem kicsit és arra jutottam, hogy rövid idő alatt nagy eredményeket elérni nem igazán lehet, illetve az nem lesz tartós. Az első lépés tehát az volt, hogy papírra vetettem a rövid és hosszú távú céljaimat és az okokat, amiért szeretnék változtatni (mint például: jobban kinézni a barátnőm esküvőjén koszorúslányként, több energiával rendelkezni, "fitmami" lenni stb.). Ezek eléréséhez felállítottam egy 12 hetes tervet. Minden héten különböző, nem túl nehéz, kisebb célt kell elérni és teljesíteni, amit aztán a 12 hét alatt végig be kell tartani. Ez lényegében egy építhető terv, aminek az elemeit mindenki magára tudja szabni és összerakni a sajátját. A lényeg, hogy néhány hét után a korábbiakat és az újakat is vinni kell tovább, ez vezet végül oda, hogy a 12 hét összes célját szem előtt tartva élem a mindennapjaimat.

So I did some research and found that if I expect too much in a short period of time it won't lead anywhere but disappointment and failure. Plus it won't last long. So first I wrote down my short and long term goals and kinda reasons why I want to do it (such as: look better at my friend's wedding day as a bridesmaid, having more energy, being a "fitmom" etc.). So to achieve this I set up a 12 week plan. Each week I have a different, but not too hard goal which I must achieve and hold trough the 12 weeks. So it's a buildable project and you can put your own little pieces together. But after a few weeks you have to keep up the goals you actually did achieve before and keep going on those things too so at the end it gives you a "new way to live". 
Az én 12 hetes tervem a következő:

1. hét: Napi háromszor inni zöld vagy fehér teát.
2. hét: Egészséges reggelit enni minden nap.
3. hét: Legalább heti háromszor edzeni.
4. hét: Naponta legalább 2 liter folyadékot inni.
5. hét: Minden étkezéshez zöldséget/gyümölcsöt enni.
6. hét: Minden nassihoz zöldséget/gyümölcsöt enni. Csak egészséges nassikat enni.
7. hét: Pozitívnak maradni és lelassítani egy kicsit ebben a rohanó világban.
8. hét: Teljes kiőrlésűre váltani mindenben (kenyér, tészta stb.)
9. hét: Nincs több gyorskaja. (Mármint klasszikus gyorskaja, egészséges hamburgert lehet.)
10. hét: Naponta maximum két kávét inni.
11. hét: Szénsavas és cukros üdítők száműzése.
12. hét: Legkésőbb este 7 előtt vacsorázni. Legalábbis a legtöbb esetben igyekezni ezt tartani.

Fogok írni minden pontról, ha szeretnétek és írok hozzájuk tippeket, de most nem szeretném túl hosszúra nyújtani ezt a bejegyzést, úgyhogy csak néhány random tippet írok le:

1. tipp: Tartsd észben, hogy miért csinálod az egészet. Célszerű listát írni és időről időre elolvasni, segíthet megakadályozni, hogy "csalj".

2. tipp: Mindannyian emberek vagyunk, hibázunk és szeretjük jól érezni magunkat. Az élet nem arról szól, hogy szenvedjünk, szóval ha egyszer-kétszer csaltál, akkor ne keseredj el, próbáld az esetek nagy részében betartani a tervet. A többi majd idővel alakul.

3. tipp: A hangsúly azon van, hogy az egészségtelen dolgokat egészségesre cseréld. Például a sima tésztát teljes kiőrlésűre vagy legalább durumra.

4. tipp: Az egészséges étkezést az esetek nagy részében elég drága, ezért érdemes körülnézni a szupermarketek saját márkás termékei között. Például én Tescos teljes kiőrlésű tésztát veszek, ami nagyon finom.

5. tipp: A legjobb tipp, amit olvastam az étkezési szokások átalakítása kapcsán, hogy "Azt a testet etesd, amit szeretnél, ne azt amid most van"

6. tipp: Ne tarts otthon cukrot, csokit, édességet vagy egyéb dolgot, amit nem akarsz megenni, mert biztos, hogy lesz az a nap, amikor rossz kedved van, csalódott vagy vagy csak édességre vágysz és ha ott van csábítóbb és valószínűbb, hogy meg is fogod enni. Ha nincs ott, valószínűleg nem mész el érte a boltba. 

Végül van két dolog, amiről nem vagyok hajlandó lemondani ez pedig a cappuccino (én így szeretem a kávémat), a másik pedig az, hogy a párommal minden hétvégén eszünk egyszer thai ételt mióta összeköltöztünk.


So here is my 12 week plan:

Week 1: Drink green or white tea three times a day.
Week 2:  Have a healthy breakfast each morning.
Week 3: Workout three times a week.
Week 4: Drink at least 2 liters of water each day.
Week 5: Have fruits/veggies with every single meal.
Week 6: Have fruits/veggies with every snacks. Eat healthy snacks.
Week 7: Stay positive about the plan, about life and about myself. Slow down a bit in this rush.
Week 8: Switch to whole wheat products (bread, pasta etc.)
Week 9: No more fast food ( I mean "classic" fast food. You can eat heatlhy burgers or things like that.)
Week 10: Maximize coffee at 2 cups a day.
Week 11: No more soda and sugary drinks.
Week 12: Dinner before 7 pm or at least try to stick to this most of the time.

I will write more about each points if You want and give more tips about how to do that, but now I don't want this post to be too long so just few more random tips at the end:

 Tip 1: Keep your goals in mind and stick to them (make a list and read time to time if You wanna cheat).

Tip 2: We are all human, we make mistakes and want to have some fun. So don't be scared if You cheated a few times, life's not about suffering, just try to stick to the plan most of the time. 

Tip 3: It's literally about replacing everything unhealthy to a healthy version. You can eat pasta, but be sure it' whole wheat or at least durum. 

Tip 4: Eating healthy can be (and is) really expensive sometimes, so try the supermarkets' own brand products like I'd love buying whole wheat pasta from the Tesco's own brand and its a fine quality as well but a way more cheaper.

Tip 5: The best tip I read about changing eating habits is "Eat for the body You want, not the body You have". I think it puts You in another perspective of eating. 

Tip 6: Don't have sweets, chocolates, sugar and things You don't want to eat at Your home. Because there will be that day when You feel sad or disappointed or just want to eat something sweet and if You don't have it at home, maybe You won't go out to buy one. So clear all those out. 

And finally there are 2 things I don't want to give up and there are cappuccino (I like my coffee that way) and our little guilty pleasure with my boyfriend that we have thai food every weekend together since we moved together.

Remélem hasznos volt nektek ez a bejegyzés. Írjátok meg, hogy melyik témáról olvasnátok bővebben.
I hope it was helpful to You. Let me know which topic or point You want to read more about. 

CONVERSATION

9 comments:

Megaera said...

Szerintem nagyon jó dolgokat írtál össze, én is hasonló képpen próbálok életmódot váltani. Nem könnyű, és hosszú folyamat, míg az ember rááll az új szokásokra, de idővel tényleg fel sem tűnik az egész, legfeljebb az, hogy jobban bírjuk a terhelést és jobban érezzük magunkat a bőrünkben :)

Dii said...

Nagyon tetszik ez a heti lebontásos megoldás, így könnyebb lehet ráállni az új dolgokra, hogy berögzüljenek és megszokássá váljanak :) Azt hiszem, kipróbálom ezt a módszer!

Rúzsnyom Niki said...

Nagyon jó dolgokat írtál össze, és ami a legfontosabb, olyanokat amik úgy gondolom be is tarthatóak és nem csak egy-két napig hanem hosszú időkig.

Kitartást kívánok, és én személy szerint várom a posztjaidat is róla :)

Anonymous said...

Szia!

Ugyan ezt éreztem én is, és akkor tört rám amikor kb 25 lehettem éppen :) Mondok egy tuti tippet, ami nem diéta, hanem egy komplett életmódváltáshoz szükséges szemlélet, a jó hír, hogy gyakorlatilag minden ehető benne, belefér minden finomság is. Ez tulajdonképpen egy 160 grammos szénhidrát étrend. A szénhidrátok számolásának módját bárhol megtalálod, a léyneg hogy reggelire valamilyen teljes kiörlésű dolgot egyél, vagy zabkását, egyél valamit uzsonnára is, ebédnél teljes kiörlésű tésztát, kölest, barnarizst, teljes kiörlésű lisztből készült nokedlit, esetleg sütőben sült, vagy főtt krumplit egyél. Ha tudsz, fogyassz uzsonnát, és vacsorázz is tisztességgel. Az hogy a szénhidrátok nem barátai a diétának már annyira nem helyállóak, csak a cukrot és a fehér lisztet kell elhagyni, vagy minimálra csökkenteni. Édesítőnek stevia, vagy xilit, vagy eritrit. ha jobban érdekelnek a részletekre, keress rá a 160 grammos ch étrendre, sok helyen olvasni lehet róla többek közt az inzulinrezisztanciával összefüggésben :) Sok sikert! :) Éhes nem leszel soha, az tuti ;)

Anna said...

Nagyon büszke vagyok magamra, mert a 12 pontból mindegyiket betartom mostanában. :)
Nekem a pilates jött be, március óta csinálom, 1-1 alkalommal általában 30-45 percet heti 4-5 alkalommal. Szoktam kocogni és jógázni is.
A sima cukrot és a fehér kenyeret teljesen elhagytam, a lisztet is próbálom helyettesíteni kókusz és gesztenyeliszttel, amiben csak lehet. :) Néha azért egy kis nasi belefér. :P

Drukkolok, hogy sikerüljön végigcsinálni a tervedet! :)

littleancsi said...

Nagyon tetszett ez a bejegyzés! Teljesen reális, amit célul tűztél ki magad elé. Sok sikert kívánok neked hozzá!

Anett said...

Nálam is kb ez a helyzet, én még annyit tettem hozzá magamnak hogy minden nap "mozgok" egy órát legalább. Ez nem feltétlen jelent sportot, lehet ez házimunka, vagy gyalog megyek a piacra esetleg egy rosszabb nap után járok egyet a plázában, ilyesmi. A zöld teára teljesen rászoktam, 3-4 bögrével minimum megiszok naponta és kétszer fogyasztok gyümölcsöt. Próbálkozom a paleo sütik készítésével is, több kevesebb sikerrel :)

Réka said...

Én is annak vagyok a híve, hogy kis dolgokkal kell elkezdeni és haladni a cél felé. Én március 24-e óta diétázom, elég kötött , viszont ha megkívánok valami édességet, akkor benyomom, mert tudom, hogy ha nem kapom meg abban a pillanatban, akkor egy óra múlva az egy szelet sütiből 5 lesz...:) A kávét lecseréltem zöld teára, azonban van, hogy megengedek magamnak egy kávét is. A zöld tea mellett oolong teát iszom (sárga tea), ami nagyon jó zsírégető. A folyadékbevitellel a teázás mellett nincs is gondom már. A mozgás nálam úgy alakul mostanában, hogy hétfő és szerda aerobic, kedd és csütörtök zumba,és egy-egy nap úszás. Plusz ezek kiegészítem szerdánként infraszaunával :)Kitartást kívánok Neked a céljaid eléréséhez

Kriszti said...

Szurkolok, hogy menjen a 12 hét és hogy elérd a kitűzött célod. :)

Like us

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...