Eljegyeztek - Hogyan tovább?

Mielőtt eljegyeztek volna, az esküvővel kapcsolatos ábrándjaim kizárólag a ruha-virág-dekoráció szentháromságra korlátozódtak, azonban az eljegyzés után rá kellett jönnöm, hogy számos olyan dologról kell majd gondoskodnunk, amire az ember elsőre nem is gondolna.

De ne szaladjunk ennyire előre, először szeretnék néhány szót írni az eljegyzésről, ugyanis többet érdeklődtetek felőle. Az nem volt meglepetés számomra, hogy a páromnak komoly szándékai vannak, ugyanis többször szóba került az esküvő is és a jövőnk is, így tudtam, hogy előbb vagy utóbb meg fog kérni. Ugyanakkor nem vagyunk még túl régóta együtt és több olyan megjegyzése is volt, amiből arra következtettem, hogy ez bizony még nem most lesz.

Június 7-én volt a második évfordulónk, így azt találtuk ki, hogy elmegyünk egy hajós dunai vacsorára és így ünnepeljük meg az együtt töltött szép hónapokat. A vacsora és az egész hajóút mesés volt, bátran ajánlom mindenkinek különleges alkalmakra, csodaszép a város, finomak az ételek és élő zenekar gondoskodik a jó hangulatról.

Bevallom, a hajón egyszer átfutott a gondolat az agyamon, hogy ez tökéletes lánykérős helyszín, de mivel amikor már a hajó majdnem kikötött a végállomásnál, akkor tudtam, hogy ez bizony nem most fog megtörténni. Elindultunk hát haza és az utcánkban a párom mondta, hogy van még egy meglepetése, de ahhoz kicsit elő kell készülnie, úgyhogy addig menjek be a hálószobába. Mikor kihívott, a nappaliban rengeteg gyertyát gyújtott és betette az egyik közös számunkat (Michael Bublé) és azt mondta, hogy a meglepetése az, hogy írt egy verset. Aztán amikor elkezdte szavalni és a második sornál letérdelt, nem akartam elhinni, hogy ez valóban megtörténik, annyira meglepődtem. Végül a vers utolsó sora ez volt "Hozzám jössz? Elvehetlek"? Elrebegtem egy halk igent, majd átöleltem és percekre a nyakába borultam, ugyanis annyira meglepődtem, hogy nem is tudtam igazán szóhoz jutni. Végül még megkérdezte, hogy akkor ez egy igen? :)

1. A nagy hír bejelentése a családnak és a barátoknak
A lánykérés estéjén leültünk megbeszélni, hogyan is szeretnénk a hírt közölni a családdal és az ismerősökkel. Természetesen először a szüleimnek mondtuk el, főleg, hogy másnapra amúgy is hivatalosak voltunk hozzájuk, így már csak azt kellett kitalálni, hogyan mondjuk el. Engem egész hazaúton az ájulás kerülgetett, mert egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogyan fognak reagálni. Végül egy üveg pezsgővel és egy csokor virággal felszerelkezve leültünk az ebédlőasztalhoz és a párom kérte a szüleim jóváhagyását. Ezután az ő szüleit, egyéb közeli rokonokat, barátokat telefonon értesítettük és csak ezután került ki az esemény a közösségi oldalakra

2. Kitűzni a dátumot
A dátum több szempontból eléd nagy dilemma, elsősorban ugyanis el kellett dönteni, hogy jövőre vagy csak két év múlva szeretnénk a lagzit illetve azt is, hogy melyik évszakban, melyik hónapban. Több ok (anyagiak, vizsgák, munka stb.) miatt is a 2017 májusára esett a választásunk. A pontos dátum úgyis csak a szervezés során fog letisztázódni.

3. Összeírni a vendéglistát
A vendéglista összeállítása azért lényeges ebben a körben, mert ugye ettől függően lehet helyszínt keresni. Hozzávetőlegesen összedobtunk egy listát, ami már a rokonokat, barátokat, plusz egy főket is tartalmazza és úgy néz ki, hogy velünk és a szolgáltatókkal együtt kb. 100 fős esemény lesz, ami - lévén én erdélyi lány vagyok- nálunk nem számít olyan nagynak, de itteni viszonylatban nem kicsi és sajnos elég költséges is.

4. Felállítani a költségkeretet
Ha már a költségek is szóba kerültek, eleinte nem igazán tudtam ezzel a résszel mit kezdeni, hiszen hogyan találhatnám ki a keretet, anélkül, hogy tudnám mi mennyibe fog kerülni. Sosem rendeltem még esküvői tortát, virág- és teremdekort vagy 100 főre vacsorát. Persze aztán barátoktól összeszedett információk alapján és a mi anyagi lehetőségeinket is figyelembe véve határoztunk meg egy összeget.

5. Rendszerezni
Mivel mindig, mindenről szeretek listát készíteni, jegyzeteket írni, tudtam, hogy ezt össze kell fognom valahogy, különben teljes káosz lesz a szervezés és táskáról táskára keresgélhetem a kis zöld cetlit amire felírok egy fontos infót. Elkezdtem hát nézegetni csináld magad esküvői tervezőmappákat, így végül összeállítottam én is egyet. Alapvetően témakörökre lebontva osztottam fel a szervezést (pl. helszín, zene, fotós, menü, ruhák stb.) illetve vettem bele egy áttetsző műanyag borítékot, amiben néhány tollat, szövegkiemelőt és post itet lehet tárolni, hogy ezek mindig kéznél legyenek. Azért is hasznos egy ilyen tervező, mert nem csak az ötleteket lehet belefűzni, hanem a szolgáltatóktól kapott brossúrákat és szerződéseket, egyéb hivatalos iratokat is.

6. Kitalálni a témát, stílust, színeket
A téma és a stílus meghatározása szintén a helyszín kiválasztásánál fontos. Mivel évek óta szervezünk swinges, vintage stílusú házibulikat, így nem volt kérdés, hogy ez igazán ránk vall (függetlenül attól, hogy ez most amúgy is nagyon trendi). A vintage stíluson belül is az elegáns, jazzes vonalat szeretnénk követni, de a részletek még úgyis alakulnak. Színek terén még nem igazán határoztuk el magunkat, bár még bőven lesz időnk erre később, mindenesetre szeretnék természetes színeket, sok zöldet, bézst, esetleg barnát. Hogy ezek mellé választunk-e még mást, az majd eldől.

7. Tisztázni az alapvető kérdéseket az esküvő körül
Ez alatt olyan dolgokat értek, hogy itt érdemes tisztázni azt, hogy egyáltalán milyen esküvőt szeretnénk: csak polgárit vagy templomit is. Kintit vagy bentit. Vidékit vagy fővárosit, esetleg valamelyikünk városában keresünk helyszínt.
Templomi esküvőt mindenképpen szeretnénk, azt azonban még nem tudjuk, hogy milyen szertartás lesz, ugyanis a párom katolikus én pedig református vagyok, szóval vagy vegyes szertartás lesz, vagy - a párom ezt szeretné inkább -, hogy legyen csak református, mert neki (is) jobban tetszik a református házassági eskü szövege.
Az, hogy kinti vagy benti legyen-e az esemény szerintem már eldőlt, ugyanis nem szeretnénk az időjárásra bízni a dolgot, főleg, hogy májusról beszélünk, így mindenképpen zárt téren gondolkodunk.
A vidék vagy főváros kérdést még nem döntöttük el, igazából itt inkább a helyszín milyensége alapján és az árak alapján fogunk dönteni.

Mennyire érdekel Titeket az esküvői szervezéssel kapcsolatos bejegyzés sorozat a jövőben?
Miről olvasnátok szívesen?

CONVERSATION

10 comments:

Kata - mosolyrecept.blogspot.hu said...

Szuper volt olvasni a bejegyzésedet és szívből gratulálok az eljegyzésetekhez! Csodás időszak vár rátok és én várom, hogy megoszd velünk a szervezés részleteit!:-)

Unknown said...

Először is gratulálok az eljegyzéshez, annyira aranyos a párod, hogy ilyen romantikusan, verssel kérte meg a kezed. ☺
Bár én még nem készülök esküvőre, de szívesen olvasnék ilyen témájú bejegyzéseket, mert érdekel, főleg, hogy egyelőre nekem is csak az alap dolgok vannak meg... jó lenne látni az egyéb teendőket is, hiszen biztos sok szervezés van a nagy nap előtt. ☺☺

Audrey80 said...

Gratulálok! Biztos nagy segítség lenne az esküvői téma a blogon annak, aki szintén házasodik :)

SophiEl said...

Még1x gratulálok az eljegyzéshez! :)
A saját tervezőmappa szerintem nagyon okos ötlet - én egyenlőre az élet más területein érzékelem az áldásos hatását, de el tudom képzelni, hogy egy esküvőszervezést is milyen klasszul egyben tart.
Jó készülődést!! :)

Miss Sziszi said...

Nagyon gratulálok! A párosnak pedig hatalmas dicséret ,mert iszonyatosan romantikus lehetett , és jó volt olvasni. Amikor először láttam instagrammon a képet, akkor nagyon meglepődtem ,merz pont előtte nap néztük a barátnőmmel a képeidet és mondtuk ,hogy jujj de jó lenne ha most kérné meg a kezed ,meg istenem de édes pár vagytok. Erre másnap mind a ketten teljesen elámultunk amikor láttak az eljegyzési gyűrűt.
Kitartást a szervezéshez és én csak annyit tanácsolnék , hogy az éppen agybajon menyaszörny pillanatodban (lesz olyan, a vége felé szinte biztos) se felejtsd el ,hogy ez csak Rólatok szól és senki másról, ez a Ti nagy napotok :)

fairyfelicita said...

Nagyon tetszik ez a poszt, örülök neki, hogy erről írsz. Instagramon már láttam a szuper esküvőtervező könyvedet, lesz róla is részletes poszt? Remélem hamarosan nálunk is aktuális lesz a téma, úgyhogy minden tipp jól jön. Nektek nagyon izgalmas készülődést kívánok a nagy naphoz és gratulálok! :)

Unknown said...

Engem mindenképpen érdekel a jövőben hasonló támájú post, ruha, dekor, virág minden jöhet! Nekünk szept.ben lesz az első házassági évfordulónk úgyhogy még elég friss a dolog és szívesen nosztalgiázom az esküvőszervezős időszakban. Nagyon szerettem minden percét és a kulcs talán az volt, hogy nem paráztuk túl a dolgokat, sőt! Úgy voltunk vele, hogy legyen sok és finom étel, a zenekar legyen jó meg legyen bőven alkohol...ha ezek teljesülnek akkor garantált a jó hangulat és nagy baj nem történhet:)

Amúgy szüleitek végül mit szóltak hozzá? A reakciójukat nem írtad le :)
A párod, vagyis vőlegényed meg nagyon profi, hogy ilyen mesés lánykérést hozott össze:)

Habár még messzebb van az esküvőtök és biztos kapsz majd sok javaslatot, de ha bármilyen kérdésed van vagy akár referenciára van szükséged írj nyugodtan és nagyon szívesen segítek. Kb az összes szolgáltatónkat jó szívvel tudom ajánlani, mi nagyon meg voltunk elégedve velük :)Ja és normális árakkal dolgoznak - már amennyire normálisak az esküvői árak, nyilván az egész ipar a lehúzásra épül - csak nem mindegy milyen mértékben.

Csipkelány said...

Köszönöm a hozzászólásokat. Leila, küldesz egy e-mailt? Ott szerintem jobban lehet erről beszélni :)

Csipkelány said...

Mármint egy e-mail címet :) Bocsi!

Unknown said...

Persze :) leila.saadah86@gmail.com

Like us

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...