Hogyan éljük túl a vizsgaidőszakot? -Tippek és ötletek a felkészüléshez és a vizsgákhoz


Mivel lassan itt a vizsgaidőszak, ezért úgy gondoltam, megosztom veletek az elmúlt öt év tapasztalatát, hátha valakinek újabb ötletekkel tudok szolgálni a sikeres vizsga letételéhez. Azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy elég nagy tapasztalatom van a vizsgázás terén, legyen az szóbeli vagy írásbeli, ugyanis nálunk megadják azt az örömöt a hallgatónak, hogy év közben lógassa a lábát, majd vizsgaidőszakban a 6-8-10 vizsga (ebből sokszor 2-3 szigorlat) súlya alatt magába zuhanjon és rekord idő alatt próbálja megtanulni azt az adott esetben több száz oldalt, amit számon kérnek (és amit nem tanult meg év közben). Nálunk tehát, sok egyetemmel ellentétben a vizsgaidőszak a legkeményebb, ilyenkor nincs idő lábat lógatni, minden idő be van osztva. Bulizás kilőve, mert az legalább fél nap kiesés, az pedig nagyon sok idő, ha egy keményebb tárgyra készül az ember. 

Az átlag napom vizsgaidőszakban úgy néz ki, hogy reggel 7-kor kelek, iszom egy kávét, reggelizem, megpróbálom összekapni magam és 8 körül nekiállok tanulni. Ezután dél-egy óra körül tartok egy órás szünetet, ekkor ebédelek, kicsit netezek, szívok egy kis friss levegőt, majd folytatom általában 6-8 óráig a tanulást. Délután már kisebb szüneteket muszáj tartani, mert fárad az ember, nem tud úgy koncentrálni. A napi tanulási idő attól függ, hogy mekkora az anyag, mennyire nehéz és mennyi idő van rá. Adott esetben kitolódhat este 8-10-ig, de ezt nem lehet mindennap. 

Miből tanulj?

Nálunk alapvetően könyvekből kell tanulni, némelyik órán diákat is vetítenek, amiből aztán lehet tanulni. A tapasztalatom az, hogy könyvből sokkal nehezebb megtanulni valamint, ezért -bár elolvasom a könyveket-, a vizsgaidőszakban mégis inkább jegyzetből tanulok. Ezek általában valaki más által vagy magam által kidolgozott jegyzetek. A fő, hogy megbízható legyen, minden legyen benne, amit ténylegesen tudni kell. Szerintem sokkal hatékonyabban lehet tanulni, mert az ember nem "pazarolja" az energiáit a fölösleges információk elolvasására és a fontosak kiszelektálására, hanem már csak a fontosat olvassa, tanulja. Nekem ez bevált, szinte minden vizsgámra egy jó jegyzetből tanultam. Persze sok esetben ezek is iszonyat hosszúak (értsd: a kidolgozott tételek 250-300 oldalt tesznek ki, rekord eddig a polgári jog államvizsga tételek, ami összességében közel 1000 oldal, egy kezemen meg tudom számolni, hány tétel van, ami kevesebb, mint 10 oldalas). Tehát a legfontosabb a jó időbeosztás.

Mennyit tanulj?

Ez egyén függő, de függ a vizsga és a tárgy nehézségétől és az anyag mennyiségétől is. Az a legfontosabb, hogy tudd, hogy milyen a tanulási tempód és ehhez mérten oszd be az idődet. Nekem nagyon sokat segített, hogy eleve úgy terveztem a vizsgaidőszakomat és úgy vettem fel a vizsgáimat (már ha az etr engedte), hogy mindenre legyen időm. Érdemes a korábbi évfolyamoktól, ismerősöktől érdeklődni, hogy mire mennyi időt célszerű hagyni, én ezeket mindig megfogadtam. Persze van akinek ugyanarra dupla annyi vagy feleannyi idő kell, ezért jó tudni, hogy mire vagy képes, mennyit tudsz egy nap haladni. Tehát például a szigorlataimra általában 8-10-12 napot is tanultam, míg volt olyan vizsga, amire elég volt 2-3 nap is (meg hát nem lett volna rá több idő a nehezek mellett). Ha megvan, hogy mennyi idő jut egy vizsgára, akkor érdemes végiggondolni, hogy mennyit akarsz ismételni, mert az nagyon fontos. Nekem szinte minden esetben az ismétlésnél rögzül az anyag, hiszen mire a végére érsz egy ekkora mennyiségnek, már elfelejted az elejét. Tehát: például, ha van egy heted, akkor célszerű 5 napot tanulni, beosztani az anyagot, minden napra ugyanannyit és a végén 2 napot ismételni. A beosztást inkább oldalszám szerint javaslom és ne tételek szerint (ha szóbeli), mert előfordulhat, hogy aránytalanul sok jut egy-egy napra így.

Hogyan tanulj?

Célszerű először elolvasni egy adott részt (akár az egész aznapi adagot, akár néhány tételt) és utána nekiállni konkrétan megtanulni, mert így van rálátásod a dologra. Első olvasatkor mindig kihúzom a lényeget, azután már csak azt kell olvasni, ami nagy könnyebbség. Mindenki más típus, de a legtöbb ember vizuálisan tanul a leggyorsabban. Tehát, ha van időd, akkor célszerű a nehezebb részeknél vagy csoportosításoknál ábrát készíteni és a főbb pontokat odaírni mellé, mert sokkal könnyebben megragad, mintha az egybefüggő szöveget kéne felidézni. Van, akinek a színek is sokat segítenek, ezeket is érdemes lehet bevetni (pl. különböző színű tollal írni, különböző színű lapokra).

A tanulás során nem célszerű magolni, persze van, amit muszáj (pl. évszámok, fogalmak). Amit bemagolsz azt úgyis pikk-pakk el fogod felejteni, ráadásul tapasztalatom szerint a tanárok sokkal jobban értékelik, ha látják, hogy érted, amit mondasz és vannak önálló gondolataid. Amint belekérdeznek az anyagba ez úgyis ki fog derülni. 

Ezért a hangsúlyt a lényege dolgokra, összefüggésekre kell fektetni, a részletek csak ezután jöhetnek. Nem baj, ha nem tudod pontosan ugyanolyan szavakkal elmondani, ha látják rajtad, hogy valóban tudod, miről van szó, mi a dolog lényege. 

Tippek

Pihenj! 
Tarts rövidebb pihenőket, mert az agyad addig is dolgozik, feldolgozza az addig beérkezett infókat, Utána frissebb leszel és jobban fog menni a következő rész.  Fontos a megfelelő mennyiségű alvás (legalább 7-8 óra), bár ha ilyen feszített a vizsgaidőszak, ez kb. 3-4-nek fog tűnni és másnap úgy kelsz fel, mint egy zombi :), de akkor is kell ennyit aludni. Az agyad alvás alatt elraktározza az információkat. Lefekvés előtt egyébként ajánlom, hogy valamilyen levendulás permettel fújjatok be a szobába, segíti a nyugodt alvást.

Akkor tanulj, amikor tudsz!
Van, aki éjszakai bagoly, én nem. Nekem a reggeltől-estig tanulás jött be a legjobban, tehát ekkor kell meghúzni és rákapcsolni. Alakíts ki egy állandó rendet, nem jó, ha össze-vissza tanulsz.

Ne igyál, egyél rossz italokat, ételeket!
Az energiaitalt és a zsíros, cukros ételeket jobb, ha félreteszed. Én nem vagyok az energiaital híve, egészségtelen, főleg napi szinten és nagy mennyiségben. Inkább kávézni és teázni szoktam. Fontos az is, hogy sok vizet igyatok. Az ételek közül pedig a sok zöldség, gyümölcs. Ha fáradékonyak vagytok érdemes valami multivitamint szedni (én ajánlom a Supradynt, most szedem először, de nekem használ).

Teremts jó hangulatot!
Sokkal jobban meg a tanulás, ha rendezettek körülötted a dolgok. Gyújts gyertyát, párologtass illóolajat!

Mozart-effektus
A klasszikus zene segíthet a tanulásban, vagy legalább a megnyugvásban, amikor már szétvet az ideg :) Ha nem tudsz mellette koncentrálni, akkor nem ajánlom, de ez tényleg hatásos szokott lenni, mert ugye nincs benne ének, kevésbé vonja el a figyelmet. Próbálj ne zaklatott hangvételű előadásokat választani (pl. Vivaldi négy évszak vagy Mozart megfelel).

Vizsgatippek

Vizsga előtt mindig időben feküdj le! 3 óra alvás után az sem fog eszedbe jutni, amit elvileg megtanultál. Nem egy ismerősöm járt már így.

Készítsd ki előző este a ruhádat, pakolj be! Megspórolod a reggeli kapkodást és nem hagysz otthon semmit.

A vizsga reggelén ne pánikolj be! A stressz a javadra is válhat, mert ekkor olyan dolgok is eszedbe jutnak, amiről nem is tudtad, hogy tudod. Hidd el, hogy sikerülni fog és tényleg fog. (Persze, ha tanultál is.)

Írásbeli vizsgán oszd be jól az idődet, hogy minden kérdésre jusson időd. Ha oda van írva, mi mennyi pontot ér, akkor érdemes a nagyobb pontszámúakra koncentrálni. Mindig a kérdésre válaszolj, de írj le mindent, amit tudsz, adott esetben arra is utalhatsz röviden, ami nem kifejezetten ide tartozik, de lássák, hogy ezt is tudod (ez főleg esszéknél fontos). Írj olvashatóan!

Szóbeli vizsgán ne úgy menj a tanár elé tételt húzni, mint akit a guillotine elé visznek (még akkor se, ha így érzed)! Mindig köszönj, eressz el egy kedves mosolyt még, ha nehéz is, tűnjön úgy, hogy a legjobb dolog ami aznap veled történhetett, hogy vizsgázol (na jó, nem kell túlzásokba esni). Ne kullogj, határozott testtartással menj be! A testbeszéd nagyon sokat számít. A széken ülj egyenesen, a kezeidet tedd az asztalra, esetleg ha remegsz, fogd a lapodat vagy egy tollat, hogy ne lássák rajtad. Beszélj hangosan és érthetően, próbáld úgy eladni a mondandódat, mintha nagyon jól tudnád. Ez főleg akkor hasznos, ha nem tudod nagyon jól :) Gondolkodj! Ha keveset tudsz, gondold végig józan paraszti ésszel, hátha eszedbe jut még egy-két értelmes gondolat :) Ha kérdeznek, akkor inkább mondd ki, amire gondolsz, még akkor is, ha nem vagy benne biztos. Lássák, hogy tanultál. Ezek tényleg működnek, higgyétek el volt olyan szigorlatom, hogy amikor a tételeimet kidolgoztam úgy ültem oda a tanár elé, hogy én most tuti meg fogok bukni (persze próbáltam ezt nem láttatni) és amikor a tanár közölte, hogy nem tudja megadni az ötöst, csak négyest, azt hittem leesek a székről :) Ellenpélda: egy másik vizsgán előttem egy lány elsírta magát vizsgán, mert nem tudta a választ néhány kérdésre, amit a tanár feltett neki. Végül kettest kapott, én utána négyest, pedig higgyétek el az anyagot én sem tudtam jobban. 

Ne pánikolj be, ha úgy érzed nem tudod az anyagot! 
Már rájöttem, hogy nagy mennyiségű anyagnál az ember úgy érzi, nem tud semmit. Igaz az, hogy minél többet tudsz, annál inkább azt érzed, hogy nem tudod. Mivel ez így volt velem szinte minden vizsga előtt, mégsem buktam meg, ezért már igyekszem nem kétségbe esni, mert tudom, hogy bár most úgy érzem, hogy kavarog minden és nem megy, az agyam stressz helyzetben elő fogja hozni.

 Végül egy utolsó tipp: szóbelire ne menj úgy, hogy vannak tételek, amiket el sem olvastál! Legalább fusd át, ha nincs időd rendesen megtanulni (de ezért fontos a jó időbeosztás). Sosem mentem úgy vizsgázni, hogy fontos részeket eleve kihagytam a tanulásból.

Kicsit hosszúra sikerült, de remélem hasznos ötleteket írtam. Nekem ezek tényleg segítettek. Remélem a hátralévő néhány vizsgámnál is fognak. Ha vannak ötleteitek vagy érdekes vizsgaszituációitok, írjátok meg, nagyon kíváncsi vagyok :)








CONVERSATION

13 comments:

bibsy said...

így érettségi előtt sokat segített

Jucus-StileBellezza Blog said...

én most is épp itt szenvedek...nálam a szünetekkel van baj, néha túl hosszúra sikerednek. :D
És van úgy, hogy elhatározom, hogy elkezdem, de csak ülök és nézek ki a fejemből, mintha az agyam irányítana...hülyén hangzik,de így van. És a legnagyobb probléma, hogy mindig kifogyok az időből...most is, úgyhogy hosszú éjszakám lesz :/

Csipkelány said...

Jucus-StileBellezza Blog: Ez velem is előfordul néha, nehezen állok neki, nincs kedvem. De próbálok arra gondolni, hogy hamar túlessek rajta. :) Kitartás! :)

Anonymous said...

Bár mindenki ilyen tudatos tanuló lenne! Látom, van tapasztalatod :-) Én 7,5 évig voltam főiskolás/egyetemista, de mindkét sulimban teljesen más volt a helyzet, a tanulásom szempontjából is. De amúgy szerencsés vagyok, mert szivacs az agyam és nagyon gyorsan tanulok.

Csipkelány said...

Bog-Bog: Persze, biztosan minden egyetem és szak más. Látom az ismerőseimen, barátaimon is, hogy mennyire más a követelmény is. Szerencsés vagy. Egyébként lekopogom, eddig nekem sem volt nagy gondom. :)

Csára said...

igaz most nekem csak belső vizsgám lesz 39 tétellel, de így is félek tőle :D kicsit magolós típus vagyok, de asszem most ezt el kell hagynom és kipróbálni ezt a jegyzetes megoldást.
Szóbelim lesz csak és most adott egy önbizalmat az írásod, főleg ez az időbeosztás! Jövőhéten érettségi szünet utána való héten pedig vizsga. Mindent beleadok, ha neked ment 1000 egynéhány oldalas tanulás nekem is menni fog az a fene 39 tétel! :D

Csipkelány said...

tejfölös Málna: hajrá. Tényleg sokat számít a jó időbeosztás, próbáld meg betartani. Hajrá! Amúgy az 1000 oldalas még nekem is csak most jön :S nem várom :(

Kökörcsin said...

Uh, jó ez az összefoglaló. Látom nemcsak nálunk van még szigorlat :/ bezzeg egy csomó más helyen már beszüntették.
Jó tippeket adtál, a zenére nem is gondoltam eddig :) én is ugyanígy szoktam jegyzetből tanulni, mint te. A könyvben valahogy elveszek, mert elragad az olvasnivaló...
A legnagyobb segítség eddigi vizsgaidőszakaimban a párom volt, mert nagyon jól tud nyugtatni, és elviselni az idegbajt, ugyanis minden egyes vizsgaidőszaknál előjön az én-ezt-úgysem-csinálom-végig-béna-vagyok-lehúzom-magam-a-vécén-mekkora-szarság-ez-az-egész-és-különbenis-MIÉÉÉÉÉÉRT???? típusú idegbaj :DDD Na ezt a legnehezebb nekem leküzdeni :D

Csipkelány said...

Boglárka: Igen, teljesen egyetértek. Nekem is sokat segít a párom. Én is ilyen vagyok és hogy tudom sajnáltatni is magam!! :D Meg a sírás rohamok, amikor legszívesebben kivágnád az egészet a kukába és bármi mást csinálnál, csak ne tanulni kelljen. :)

Aniko said...

Végre valaki leírta részletesen, nagyon jól jött :D
Megyek is tanulni egy kis 'halleluja kórusra' :D

Anonymous said...

top [url=http://www.c-online-casino.co.uk/]free casino bonus[/url] coincide the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]casino bonus[/url] unshackled no consign perk at the foremost [url=http://www.baywatchcasino.com/]baywatchcasino.com
[/url].

glmunkchip said...
This comment has been removed by the author.
glmunkchip said...

Nyelvtanulási tipped van? :)

Like us

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...